hp1e.jpg
hp2e.jpg
hp3b.jpg
hp4d.jpg

Vrijwilliger Martineke Prins zet zich in voor Tibet Support Group en is mantelzorger en maatje

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staat vrijwilliger Martineke Prins centraal. Zij doet vrijwilligerswerk bij de Tibet Support Group, rayon Friesland. Daarnaast zet is zij mantelzorger en maatje.

Bij welke organisatie doet jullie/u vrijwilligerswerk?

Ik doe vrijwilligerswerk bij de Tibet Support Group, rayon Friesland. De Tibet Support Group is als organisatie actief door heel Nederland, het hoofdkantoor zit in Amsterdam. Naast dit vrijwilligerswerk zet ik mij nog in als mantelzorger en maatje.  

Coby Moed: 'Ik vind het heel normaal dat je iets voor een ander doet. Dat hoort toch zo?'

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staat deze week de 56-jarige Coby Moed uit Heerenveen centraal. Zij is sinds vijf jaar activiteitenbegeleider in woonzorgcentrum Mariënbosch en bezoekt daarnaast op verzoek van vrijwilligersorganisatie Caleidoscoop eenmaal per week een 89-jarige buurtbewoonster.

,,Ik vind het heel normaal dat je iets voor een ander doet. Dat hoort toch zo? Daarnaast vind ik het heel mooi als je anderen kunt helpen. Zo heb ik mijn moeder ook geholpen de laatste tien jaar van haar leven. Dat was heel dankbaar en heel bijzonder. Ik vind de nominatie voor de vrijwilligersprijs heel mooi, maar ik vind mijzelf niet bijzonder”, zegt Coby.

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staan deze week Marijke Rozenberg en Truus de Ruiter centraal. De beide inwoners uit Heerenveen, zelf gepensioneerd, zijn de vaste vrijwilligers bij Meedoen in de Wijk in wijkcentrum De As aan de Weegbree in Heerenveen.

Rozenberg was voorheen werkzaam als verzorgster bij De Friese Wouden. Vanuit haar werk is ze met het vrijwilligerswerk bij Meedoen in de Wijk begonnen. Meedoen is opgericht in samenwerking met: de Stichting Caleidoscoop, De Friese Wouden, wijkcentrum De As en Ateliers Majeur. ,, Ze hadden mij gevraagd of ik wilde mee helpen opstarten. Mede omdat ik veel mensen ken via mijn werk en veel met ouderen, alleenstaanden en eenzame mensen in aanraking kwam”, zegt de Heerenveense, die na haar pensioen met het vrijwilligerswerk is verder gegaan.

Het mooie aan het OWG Jubbega is het contact met mensen en iets terug kunnen doen voor het dorp’

 

De vrijwilligersorganisatie OWG is er een voor en door de inwoners van Jubbega en Hoornsterzwaag met het doel om welzijn in de breedste zin van het woord te bevorderen.

Jouke Bouma was vijf jaar secretaris van het bestuur. Hij helpt zijn vrouw Harriëtte bij het doen van boodschappen voor het Doarpsiten van het OWG. Ook bracht hij een jongetje uit Wijnjewoude naar de voetbaltraining in Jubbega. Samen met zijn vrouw helpt hij daarnaast bij uitstapjes die voor de seniorengroep worden gehouden. Ook duwt hij tijdens uitstapjes rolstoelen van ouderen, terwijl hij zelf bijna 81 jaar oud is.

Wat ik in de theetuin in Katlijk wil uitdragen, is dat alle mensen met elkaar zijn verbonden’

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staat deze week Edmee Schepens centraal. Zij runt onbezoldigd koffie- en theeschenkerij Liefhebberij de Hooiberg in Katlijk, waar iedereen welkom is om op verhaal te komen of uit te huilen. Daarnaast doet zij al meerdere jaren vrijwilligerswerk bij de huiskamer van Caleidoscoop in Oudeschoot.

Schepens kwam 24 jaar geleden vanuit Rotterdam naar Katlijk. In 1998 opende zij samen met haar veel te vroeg overleden levenspartner Klaas de theetuin, annex vlindertuin aan de Kerkelaan 40 in Katlijk. Door de loop der jaren heen was het een oase van rust voor bezoekers. Niet alleen om van thee of iets anders te genieten in de prachtige omgeving, maar ook om samen met levensinspirator Schepens - zoals zij zichzelf omschrijft - over de meest persoonlijke zaken te kunnen praten.

Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt,

heeft elk mens een mooi leven’

HEERENVEEN Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staat deze week Abdelkader ‘Appie’ Boutzamar centraal. Hij is vrijwilliger bij de El Fath moskee, bij wijkcentrum De As, helpt hij mee in de tuin bij Caleidoscoop en verricht hij klusjes bij mensen thuis.

Sinds de 69-jarige Heerenvener drie jaar geleden met pension ging doet hij vrijwilligerswerk. Iets waar hij nog geen seconde spijt van heeft gehad en ook nooit zegt te gaan krijgen.

Ik heb mijn hele leven gewerkt en ook altijd met heel veel plezier. Eerst bij een ijzergieterij, daarna bij een trappenbouwer en de laatste 42 jaar in de ploegendienst in de metaalindustrie. Het was zwaar, maar mooi werk. Hoewel ik graag door wilde, mocht dat helaas niet. En toen zat ik ineens thuis. Mijn vrouw werd een beetje gek van mij en zei dat ik wat ik moest gaan doen. Ik dacht: ‘Waarom niet’. Zo ben ik in het vrijwilligerswerk terechtgekomen.”