Heerenveen, Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staat deze week de vrijwilligers van Bos & Natuurwerkgroep Oudeschoot centraal.
Mijn afspraak met de Bos & Natuurgroep Oudeschoot is vandaag in Oudeschoot en niet in de bossen. Het regent dat het giet en ik ben de zoveelste verzopen kat die op locatie aankomt, waar een warm onthaal is met koffie en thee. Het is een fijne groep mensen waar ik de nodige van ken. Zo zitten we gezellige te kletsen en zegt een mevrouw; “wanneer komt nu die interviewster eens?” Die zit naast je is het antwoord! “O ja, jij werkt voor Caleidoscoop.”
Bij welke organisatie doen jullie/u vrijwilligerswerk?
Vandaag gaat het over de Bos & Natuurgroep Oudeschoot, of Oranjewoud of beide en bestaat momenteel uit 10 vrijwilligers (m/v) Eigenlijk doet de naam er niet toe! Het gaat erom dat deze groep vrijwilligers ervoor zorgt dat meegeholpen wordt aan het onderhoud van het bos- en natuurgebied en dit is het bruggetje naar de volgende vraag.
Waaruit bestaat uw werk als vrijwilliger?
Uiteraard zorgt Staatsbosbeheer voor het grote onderhoud, maar zij kunnen niet het werk doen dat deze groep doet. De groep krijgt geen opdrachten van bovenaf. Ze hebben door de jaren heen veel geleerd van een oud boswachter. Een mens met ontzettend veel liefde en kennis van de natuur, hun leermeester waar met veel bewondering over wordt gesproken. Alles wordt gedaan met handgereedschap dat ze in hun eigen kar mee nemen door de bossen. Dit gereedschap hebben zij van Staatsbosbeheer gekregen en wat ze hier niet mee kunnen doen, geven ze door en wordt door Staatsbosbeheer gedaan.
Ze zorgen dat jonge bomen de ruimte krijgen om te groeien, dat olifanten paadjes (dit zijn geen officiële paden, maar worden door mensen gemaakt) worden dichtgemaakt, mountainbike routes worden versperd (deze gaan soms over dassenburchten, hebben de sporters vast niet in de gaten, maar kan natuurlijk niet). Verder zorgen ze ervoor dat de wandelpaden en bermen worden vrijgehouden van amerikaanse vogelkers, bramen en varens en nemen ze vuil mee dat ze tegenkomen. En uiteraard voeren ze mooie gesprekken met de toevallige voorbijganger. Dit alles doen ze op grond van Staatsbosbeheer, maar ook op landgoed Oranjehoeve, landgoed Donglust en enkele Gemeentelijke bermen binnen het “Beschermd Dorpsgebied Oranjewoud”.
Hoeveel uren per week ben je hiermee bezig?
Om de week op zaterdagmorgen verzamelt de groep om 9.30 uur in de Overtuin. Dit is de uitvalbasis. Dan zijn ze tot ongeveer 12.30 uur bezig. Verder gebeurt het incidenteel dat er door de week een dagdeel wordt gewerkt, omdat het nodig is. Er zijn een aantal mensen die hiernaast nog mail en foto’s e.d. bijhouden, zij maken iets meer uren.
Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Het is heerlijk om in de buitenlucht met gelijkgestemden, milieubewust bezig te zijn. En het is bijzonder want wie mag er van de paden af om in de natuur werk te verrichten. Een ander vult aan dat het fijn is om in de vrije natuur bezig te zijn en nuttig werk te verrichten. Het is een goede vorm van lichaamsbeweging. De gemiddelde leeftijd is redelijk en dit houdt de mens fit.
Wat is een van je mooiste herinneringen aan het vrijwilligerswerk?
Het opruimen van grondholen/bunkers is deze ochtend al eerder besproken. Hier hebben ze bijzondere herinneringen aan. Het weer terugbrengen in natuurlijke staat is dankbaar werk. Het beschermen van zeer oude dassenburchten waar mountainbike routes overheen zijn gemaakt weer herstellen door middel van boompjes en varens planten. Ze krijgen geregeld hulp van stagiaires. Deze vaak jonge mensen zorgen voor een andere dimensie in de groep, geeft energie. Het gebeurt geregeld dat ze jaren vrijwilliger blijven. Wat gezien wordt als kroon op dit werk is het realiseren van het bruggetje over de Prinsenwijk naar Oranjehoeve. gezamenlijk met Plaatselijk Belang Oranjewoud. Hier wordt door velen uit de regio dankbaar gebruik van gemaakt. Een oud leraar verteld dat hij in de jaren zeventig met een boswachter routes door het bos maakte met lesprogramma’s voor de jeugd. Deze leraar verzorgt al jaren de afsluithekken tijdens de paddentrek aan de Bieruma Oostingweg en helpt zo mee om een
prachtig natuurgebied te beschermen.
Vertel in 2 zinnen waarom mensen bij uw organisatie aan de slag kunnen gaan als vrijwilliger?
Kennis en historie van de natuur en omgeving overdragen aan de volgende generatie zodat dit voor hen bewaard blijft en het vervangt de sportschool.
Wat zou je kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?
Het verrijkt je persoonlijke leven, je maakt deel uit van een mooie groep mensen en hierdoor kun je zo lang mogelijk bezig blijven. We doen mooie dingen voor de Mienskip.
Een ieder is van harte welkom om zich bij de groep aan te sluiten.