Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers
Per 1 november 2018 is de nieuwe regeling Gratis VOG ingegaan. Het uitgangspunt is dat elke vrijwilliger die met mensen in een afhankelijkheidssituatie werkt een gratis VOG kan aanvragen.
Het doel hiervan is dat verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers voorkomen worden. De VOG is daarmee een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid van elke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij in het verleden niet iets heeft gedaan dat het vrijwilligerswerk in de weg staat.
Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag?
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemands gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af.
Een VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven/organisaties). Als iemand een VOG aanvraagt, doet Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP). Om een baan te kunnen krijgen is het in veel gevallen nodig om een VOG te kunnen overleggen. Voor sommige branches is dit zelfs (wettelijk) verplicht.
Een persoon krijgt in ieder geval een VOG als hij/zij geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor de betreffende functie.
Hoe jouw organisatie zich kan aanmelden voor de gratis VOG
Als jouw organisatie in aanmerking wil komen voor de regeling kun je je aanmelden via de website www.gratisvog.nl. Dan wordt beoordeeld of de organisatie aan de gestelde criteria van de regeling voldoet (de voorwaarden waaraan jouw organisatie moet voldoen, vind je op de volgende pagina). Als een organisatie eenmaal is aangemerkt als een Gratis VOG-organisatie, dan geldt de toelating voor een periode van maximaal vijf jaar. Organisaties die al zijn toegelaten tot de oude regeling via het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn automatisch toegelaten tot de nieuwe regeling voor een periode van vijf jaar.